ŠTA JE muška grupa?

Muška grupa je terapijska grupa sastavljena od 8-10 momaka različitih starosnih dobi i životnog iskustva.

ŠTA JE muška grupa?

Muška grupa je terapijska grupa sastavljena od 8-10 momaka različitih starosnih dobi i životnog iskustva.

Zašto muška grupa?

Svaki muškarac se priključuje grupi iz različitih razloga. Nekima je potrebna podrška jer prolaze kroz težak životni period. Drugi su se umorili od samačkog života i žele da se priključe zajednici. Neki žele da zaleče rane iz prošlosti, pobede različite strahove, ili bolje razumeju sebe.


Dejvid Deida, autor knjige „Put Superiornog muškarca“, govori da je svakom muškarcu neophodno da ima svoje pleme (grupu momaka) iz tri razloga:

Izazov

Kao muškarci, često umemo da odlažemo obaveze, lako odustajemo od svojih ambicija, i trošimo vreme na stvari koje su beskorisne. Zato su nam potrebni muškarci koji će nas držati ’blizu vatre’ – uzemljiti nas, usmeravati, motivisati nas, i držati odgovornim da se uvek krećemo napred ka svojim ciljevima.

Isceljenje

Muškarci se svakodnevno suočavaju sa patnjom. Raskid veze, razvod, gubitak voljenih, gubitak posla… sve su to stvari koje kad tad sustignu svakoga od nas. I dok na prvi pogled alkohol, pornografija, video-igre, i droga ublažavaju bol, one nam neće pomoći na duže staze. Umesto toga, potrebni su nam drugi koji će biti uz nas, slušati bez osude, i pružiti podršku da izlečimo emotivnu bol.

Prepoznavanje

Da bi se identifikovali sa svojom maskulinošću (muškom energijom u sebi), muškarcima je potrebno da rade zajedničke aktivnosti, prave zajedničke poduhvate, i osete se prihvaćenim od strane drugih muškaraca.

Najčešća pitanja

Cena grupe po seansi je 1500 dinara.

Ukoliko želiš da se priključiš grupi, potrebno je prethodno zakazati individualan razgovor. Bitno je da razumemo tvoju želju i motiv za priključivanjem, kao i to da li bi ti više odgovarala grupa ili individualan rad.

Pošto se grupe formiraju unapred, priključivanje je potrebno otkazati 7 dana ranije.

Ukoliko si već član grupe, pre nego što je napustiš potrebno je doći na još jednu seansu, kako bi se razumeli razlozi za njeno napuštanje.

Grupe se održavaju u savetovalištu ’Psihoforma’ u Cvijićevoj 84a, u Beogradu.

Grupa traje 90 minuta, i sastaje se jednom nedeljno.

Za sada ne. Grupa se trenutno sastaje samo uživo.