Šta žene žele

Pitanje staro vekovima. Ono pitanje koje većina muškaraca provede život pokušavajući, bezuspešno, da shvati – Šta žene žele?

O tome je snimljeno knjiga i filmova; reputacije su izgubljene; ljudi su potrošili bogatstva u beskonačnoj potrazi za odgovorom. Čak se i poštovani Frojd, koji je proveo ceo život istražujući ljudsku dušu, pred smrt pitao: ’Šta kog đavola žene žele!?’

To je poenta ovog članka. Danas sam ovde da razgovaram sa vama o tome šta žene žele.

Ako pitate ženu šta ona želi – ili šta žena želi uopšte – ona će vam odgovoriti različitim odgovorima:

’Želim dobrog i stabilnog muškarca koji će da se brine o meni’ može vam reći.

’Želim samopouzdanog muškarca sa kim ću da se osećam sigurno’ mogla bi reći.

’Želim da se osećam voljenom i slobodnom’ rekla bi.

I svi ovi odgovori su tačni, ali svi ovi odgovori su samo zagrebali površinu onoga šta žene žele.

Žene žele mnogo više od onoga što bi ti odgovori mogli da impliciraju. Ustvari, dajte ženi muškarca koji ispunjava sve uslove za koje kaže da želi, i garantujem vam da će, kako vreme prolazi, postajati sve nezadovoljnija njim. To ne znači da će se udaljiti od njega, niti znači da će ga ostaviti. 

Ali, ako ih stvari koje žene kažu da žele neće usrećiti jednom za svagda, šta onda žele?

Da bismo razumeli odgovor na ovo pitanje, ajde prvo da pokušamo da steknemo predstavu o tome kako žene gledaju na veze.

 

 

KAKO ŽENE GLEDAJU NA VEZE?

 

Žene traže individuu u ulozi lidera (muškarca) i u većini slučajeva se oslanjaju na njega da donosi odluke, pruži odgovore, smernice, i bude pravičan. Pošto se oslanjaju na njega, njihova sposobnost da zadovolje svoje potrebe i neguju svoju sreću u velikoj meri zavise od muškarčeve akcije.

Kada je žena srećna u vezi (braku) ona svom muškarcu kaže da radi dobar posao. Kada je nesrećna, ona mu kaže da je ne čini srećnom. A kada se udalji od čoveka sa kojim se viđala, kaže mu da je on odgovoran za to.

Muškarci su odgovorni za sreću svoje žene. Muškarci su odgovorni da njihove žene budu zadovoljne. A kada muškarac izgubi ženu, bilo zbog dosade, ljutnje, apatije, ili drugog muškarca, obično ne mogu nikoga da krive do sebe. Negde usput, muškarac nije uspeo da zadovolji njene potrebe i zbog toga je otišla.

Ako pogledate zapadno društvo pre Drugog svetskog rata – i ako pogledate bilo koje društvo na planeti danas – uverenje je potpuno drugačije. Kroz istoriju muškarci su viđeni kao lideri. Sa sociološke tačke gledišta jednostavno se podrazumeva da je muškarac taj koji vodi vezu. E sad, moglo bi biti da celo čovečanstvo od početka civilizacije, sa izuzetkom zapadnog sveta posle Drugog svetskog rata, apsolutno nema pojma šta radi i jednostavno ne razume muško-žensku dinamiku… Ili se možda naše društvo zanelo pitanjem rodne ravnopravnosti i zaboravilo da biti ravnopravan ne znači biti isti.

Muškarci i žene su različiti. Muškarci i žene igraju različite uloge u vezi, baš kao što igraju različite uloge skoro svuda. Društva koja razumeju, poštuju ove razlike i prihvataju ih, obično imaju daleko nižu stopu razvoda i efikasnija partnerstva među parovima.

Međutim, glavna tačka naše diskusije o rodnim ulogama u vezama je da je odgovornost muškarca da svojoj ženi pruži ono što joj je potrebno. Svaki muškarac koji ne veruje u to, ili odluči da izbegne odgovornost zato što misli da ne bi trebalo da radi ništa drugo osim onoga što želi da radi, verovatno neće uspeti da zadrži svoju ženu duže vreme. Žena zavisi od svog muškarca da ispuni ovu odgovornost – u suprotnom postaje nezadovoljna, ravnodušna, ogorčena, ili nesrećna. Ali da bi to uradio, da bi svojoj ženi dao što ona želi, muškarac mora da ima ideju o tome šta žene žele.

A većina muškaraca nema pojma.

 

 

PRIJATELJI, LJUBAVNICI, SNABDEVAČI

 

Moja drugarica je izlazila sa gomilom muškaraca, zabavljala se sa nekima kratkoročno i na jednu noć, dok je sa drugima išla sporije, postepeno izgrađujući bliske odnose.

Kada sam sa njom razgovarao o razlikama u njenom ponašanju, i pokušao da je navedem da uvidi nejednakost u tome kako gleda na neke muškarce u poređenju sa drugima, pitao sam je zašto se brzo spojila sa nekim muškarcima, ali ne i sa drugima sa kojima je prvi dejt isto tako dobro prošao.

“Nije me briga za njega” rekla je govoreći o muškarcu sa kojim je imala kratak seksualni odnos „nije mi ništa značio“.

„U redu“ rekao sam „ali šta je sa tim momkom“ pitao sam je misleći na momka za koga je tvrdila da joj se dopada, ali sa kojim nije otišla daleko uprkos njegovim naporima „Zašto nisi spavala sa njim“?

„On je dobra osoba“ rekla je. „Želeo je ozbiljniju vezu nego što sam mogla da mu pružim. Nisam želela da povredim njegova osećanja. Dobra osoba; veoma finih manira. On je osoba sa kojom bih razmišljala o vezi.“

Sa prvim momkom je imala seks jer nije marila za njega i samo je htela da ga iskoristi za zadovoljstvo. Ali muškarac koji joj se više dopao – onaj sa kojim je razmišljala o vezi – tom muškarcu je uskratila seks, jer je gajila osećanja prema njemu i htela je da ga zadrži u blizini radi nečeg značajnijeg od pukog zadovoljstva.

Ovo je razgovor sa jednom devojkom, ali sumira način na koje velika, velika većina devojaka gleda na muškarce. Malo njih će priznati to bilo kome osim svojim najbližim prijateljima i prijateljima od poverenja zbog pristrasnosti društva prema seksualno slobodnim ženama (čak i u današnjem političkom okruženju gde smo svi, navodno, jednaki), žena koja priznaje da uživa u neobaveznom seksu i kratkim vezama je žigosana kao „kurva“ i gleda se sa visine. Druge žene će je napasti tvrdeći da se, naravno, nikada nisu bavile takvim aktivnostima, a muškarci će je posmatrati kao meso. U interesu žena je da budu veoma oprezne u pogledu svoje seksualnosti, čak i u našem „oslobođenom“ društvu. I lako je videti zašto.

Osnove izbora muško-ženskog izbora partnera se još uvek nisu promenile; kada su u pitanju veze, muškarci žele žene koje je teško osvojiti i koje su selektivne u odabiru sa kim stupaju u odnos, a žene paze da ih muškarci sa kojima žele vezu, vide na taj način.

Ali činjenica je da sve žene, osim one sa problemima sa seksualnošću, uživaju u neobaveznom seksu sa muškarcima koji spadaju u kategoriju ljubavnika, a većina žena ima 3 osnovne kategorije u koje uklapaju muškarce koje žele da zadrže u životu. Te kategorije su:

 

  1. Prijatelj
  2. Ljubavnik
  3. Snabdevač

 

Prijatelji su muškarci sa kojima žene osećaju da doprinose njihovim životima, ali nemaju nikakav romantični, niti seksualni interes sa njima. Žene imaju sposobnost da se drže muškaraca koji im čine život boljim – možda im ti muškarci pomažu u poslu, ili ih voze automobilom, ili kupuju poklone, ili provode interesantno vreme sa njima. Retko žene namerno ’zavlače’ ovakve muškarce. Često muškarci iz kategorije ’prijatelja’ misle da će, ako budu dovoljno ’fini’, na kraju dobiti vezu ili seks. Ali žene ovakve muškarce obično posmatraju kao ’samo prijatelje’ i nesvesne su bilo kakvih skrivenih motiva muškaraca koje svrstavaju u prijatelje.

Ljubavnici su muškarci prema kojima žene osećaju romantičnu ili seksualnu privlačnost, ali ne vide dugoročni potencijal, bilo da je to zato što žive predaleko (ako je jedno od njih na odmoru kada se upoznaju npr.), zato što je muškarac vezan (ima devojku ili ženu), ili zato što imaju neki drugi otpor prema njemu (nezaposlen je, nije dovoljno inteligentan ili obrazovan itd.) Pošto ne vide dugoročan potencijal, ali osećaju privlačnost, žene sebi daju dozvolu da se upuste u neobavezan seks, ne videći dugoročniju potrebu da produžavaju zadovoljstvo, jer nemaju razloga da pokušaju da ga uvuku u vezu.

Snabdevači* (engl. provider) su muškarci prema kojima žene osećaju privlačnost i vide dugoročni potencijal. Čak i ako žena smatra da je ovakav muškarac neverovatno privlačan, često će se kontrolisati ako misli da je dobar kandidat da postane budući dečko ili muž. Većina žena zna, bilo na osnovu intuicije ili iskustva, da muškarci više cene žene sa kojima im je potrebno vremena i truda da postanu intimni – tako da teraju ove muškarce da čekaju, u nadi da će postići određeni nivo posvećenosti i povećati njihovu poželjnost za ove muškarce kao materijal za vezu.

 

Žene žele ovakve muškarce u svojim životima. Za skoro svaku ženu, kada bi mogla da pronađe muškarca koji ispunjava sve zahteve, on bi bio njen momak iz snova. Bio bi ’Gospodin Pravi’. Većina žena je spremna da se zadovolji sa manje, i da druge potrebe zadovolji drugde, ili se odreknu zadovoljenja nekih potreba ako se većina ostalih zadovolji.

Međutim, razumevanjem šta žene traže kod prijatelja, ljubavnika i snabdevača, možemo početi da zaključujemo šta žene tačno žele; kvalitete i osobine koje žene biraju, i koliko su važni. Dakle, raščlanjeno po kategorijama, evo osobina koje žene traže u svakoj vrsti muškarca koju uključuju u svoje živote:

 

 

Prijatelji su:

– Pažljivi, puni podrške, privrženi

– Dobri slušaoci

– Prihvataju i ne osuđuju

– Podižu i ohrabruju

 

 

Ljubavnici su:

– Uzbudljivi i stimulativni

– Izazovni i avanturistični

– Dominantni i seksi

– Šarmantni i dovitljivi

 

 

Snabdevači su:

Kombinacija kvaliteta Prijatelja i Ljubavnika – iako se većina tih kvaliteta pokazuje u manjem stepenu kod Snabdevača nego kod Ljubavnika i Prijatelja. Snabdevači su takođe:

– Stabilni, sigurni, pouzdani

– Visokog statusa / finansijski uspešni / snalažljivi

 

U potrazi za ženama, muškarci tipično usvajaju strategiju koja preglašava kvalitete jedne od ovih kategorija. Muškarci koji pokušavaju da pridobiju devojke tako što im prvo postanu prijatelji, ponašaju se kao dobri momci, slušaju ih, ljubazni su i puni su razumevanja. Muškarci koji žele da osvoje devojke tako što im postanu ljubavnici su šarmantni, stimulišu emocije, i trude se da što pre spavaju sa njima. A muškarci koji pokušavaju da osvoje žene tako što će im pokazati kako su dobar materijal za vezu, oni preferiraju da kupuju poklone, vode u restorane, i donose pouzdane odluke.

Velika tajna, koju izgleda niko od ovih muškaraca izgleda nije shvatio, je sledeća: spadati samo u jednu od ovih kategorija nije dovoljno.

Tako je – nije dovoljno biti samo prijatelj. Ili samo ljubavnik. Ili snabdevač.

Ženama na kraju dosade prijatelji i snabdevači, i čeznu za uzbuđenjem ljubavnika.  Ali kada neko vreme imaju ljubavnika, počinju da čeznu za udobnošću prijatelja, ili za stabilnošću snabdevača. Konstantna dinamika pomeranja šta žene žele nikada ne prestaje.

Čuo sam izjavu: „Ne verujem da žena ikada može da bude 100% srećna.“ Složio bih se sa tim, ali uključujem i muškarce u tu izjavu. Kao živa bića – dinamična, promenjiva, evoluirajuća– mi stalno žudimo da poboljšamo i unapredimo svoju situaciju, i stalno tražimo stvari koje nam nedostaju. Na kraju se aklimatizujemo; navikavamo na dobre stvari koje imamo i uzimamo ih zdravo za gotovo, i počinjemo da se fokusiramo na stvari koje nam nedostaju.

Žena koja ima muškarca koji je vodi na večere, kupuje lepu odeću i pruža joj udoban način života, ali nikada nije tu i uvek radi, počeće da čezne za muškarcem koji joj pruža pažnju, ljubav i vreme. A žena koja ima muškarca koji joj daje vreme i ljubav, ali nije u stanju da joj obeća stabilnost, na kraju će početi da žudi za muškarcem koji može.

Bez obzira koliko je muškarac neverovatan, njegova žena nikada neće biti 100% srećna. Ali to ne znači da žena ne može biti 99% srećna. Jer, ako znamo da žene nisu zadovoljne momkom koji spada samo u jedno od gore navedenih kategorija, po dedukciji znamo nešto drugo. Znamo da žele tipa koji je više od toga da se uklapa u određen kalup.

Drugim rečima, ono što žene žele – ono što stvarno žele – je sve tri navedene kategorije. Žene žele osobine koje poseduju prijatelji, ljubavnici i snabdevači. I još jedna stvar. Jednom kada žene dobiju neverovatnog momka, treba ih podsetiti na to – treba ih izbaciti iz aklimatizacije i sprečiti da svog neverovatnog muškarca uzmu zdravo za gotovo.

 

 

POSTATI ONO ŠTO ŽENE ŽELE

 

Postati ono što žene žele nije lak zadatak. Većina muškaraca cilja na jednu kategoriju i etablira se u njoj – postanu dobri u sklapanju prijateljstva sa ženama, na primer, ili postanu dobri u tome da budu seksi. Ali da bi muškarac zaista dao ženi ono što ona želi, mora da učini mnogo više od toga da bude samo jedan od muškaraca iz tih kategorija.

Mora da da sve od sebe da bude svi oni. I mora da se pobrine da njegova žena ne zaboravi da je on svi oni – što znači da njeni prijatelji i porodica moraju da potkrepe koliko je on sjajan, a ona mora da bude svesna rizika da može da ga izgubi ako počne da ga uzima zdravo za gotovo. 

To verovatno zvuči kao težak zadatak. Zato što i jeste. Većina muškaraca koja pročita ovo reći će: „Nema šanse. Nema šanse da gubim vreme pokušavajući da budem savršen muškarac samo da bih osvojio devojku. Već sada mogu osvojiti devojke sasvim valjano!“

Ali ovde ne govorimo o osvajanju žena. Govorimo o zadržavanju žena. Dugoročno. Neograničeno. Govorimo o tome da postaneš muškarac koji može da zadrži ženu dokle god želi i da imaš zdravu vezu. A da biste postali takav muškarac, morate postati muškarac kakvog žene žele.

Dakle, šta žene žele? Žene žele, jasno i jednostavno, prijatelja, ljubavnika i snabdevača, sve u jednom. Jedan muškarac sa svim tim karakteristikama. Muškarac iz snova svake žene. I ovaj muškarac mora da je izazove, osvoji njene prijatelje i porodicu, i stvori mehur „mi protiv sveta“ – osećaj da su njih dvoje bliski i nerazdvojni, i rade zajedno kroz trnje i kamenje – ujedno držeći je svesnom da je u stanju da se odvoji od nje ako je neophodno, i da bez nje bude sasvim dobro.

Muškarcima koji kažu da možete slediti jedan put – bilo to prijatelja, ljubavnika ili snabdevača – grešite. Muškarci koji pokušavaju da budu samo prijatelji zaboravljaju da je ženama potreban snažan, dominantan muškarac. Muškarci koji pokušavaju da budu samo ljubavnici zaboravljaju da žene čeznu za sigurnošću i stabilnošću, i koliko god uzbuđenja i strasti muškarac nudi, na kraju žena će otići ako se uveri da neće dobiti sigurnost koja joj je potrebna.

Ako muškarac želi da prati samo jedan put, i zadovoljan je da ima žene koje su ’dovoljno srećne’ neko vreme pre nego što pređe na nove žene, predlažem da uzmu put ljubavnika. To će obezbediti najbrže i najzadovoljnije kratkoročne rezultate bilo kog od tri puta.

Međutim, ako muškarac želi zdravu dugoročnu zdravu vezu sa devojkom, on mora nastojati da kombinuje sve tri kategorije. I uvek mora da se seti da uključi rast, promenu i izazov u vezu kako bi stvari bile sveže, i kako bi njegova devojka bila angažovana u tome. Ljudi se svim silama opiru rutini. A što je žena strastvenija, to će se strasnije odupirati istovetnosti i poznatosti, i tražiti novine.

Pa… šta žene žele? Žele muškarca koji je postao ono što žele. I što im je potrebno.

Dakle, evo vašeg uspeha –ima mnogo žena koje se nadaju i mole za tog najređeg muškarca; muškarac koji zna šta žene žele bolje nego one same i koji se ne plaši da im to pruži. Uveren sam da ti možeš biti taj muškarac, jer sasvim iskreno, kada se svede na osnove – najbazičnije osnove – jedna određena stvar koja simbolizuje ono šta žene žele od muškarca više od ičega… jeste MUŠKARAC KOJI POKUŠAVA.

 

(*u ovom kontekstu ne mislim na sponzora, već na čoveka sposobnog da zaradi, ostvari uticaj i kontakte)

autor: Nemanja Kurlagić 

slika podeljena sa: https://www.huffpost.com/archive/ca/entry/women-check-out-men-hookup_ca_5cd55b06e4b07bc72977536e

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

PRAVILA O PREUZIMANJU SADRŽAJA

Ukoliko želite da preuzimate tekstove i postavljate ih na svoj sajt ili fejsbuk stranicu, tekst treba da sadrži linkove koji vode ka početnoj stranici ovog sajta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.