Muška grupa

Možda ste negde čuli za muške grupe i zanima vas šta one podrazumevaju? Ili možda ne znate ništa o njima, i želite da otkrijete šta su?

Da li tražite bezbedan prostor za davanje sebi oduška, deljenje, i učenje u prisustvu drugih muškaraca?

Da li poznajete nekoga za koga mislite da bi imao koristi od muške terapijske grupe?

Zanimaju vas koje vi koristi možete imati od nje?

Tokom generacija, muškarci su bili naterani da veruju da je traženje pomoći slabost. Zato muške terapijske grupe obezbeđuju okruženje u kome muškarci mogu, bez osude, dobiti pomoć i smernice koje su im neophodne dok se kreću kroz život.

Bez obzira da li tražite smernice za napredovanje u karijeri, jačanje psihološkog i emocionalnog zdravlja, ili podršku u suočavanju sa različitim životnim okolnostima, biti deo terapijske grupe za muškarce može biti sve što vam je potrebno.

 

Šta je muška grupa?

 

Muška grupa je terapijska grupa sastavljena od 6 do 12 muškaraca, u okruženju koje im omogućava da, bez stida i osude, podele šta im se dešava u životu, daju sebi oduška, razvijaju se emotivno i psihološki, i dobiju smernice kako da prevaziđu izazove u različitim životnim okolnostima.

Većina grupa se sastaje u tihoj prostoriji sa stolicama raspoređenim u krug, tako da svaka osoba može da vidi sve ostale.

Obično postoji vođa grupe (grupni terapeut) i koterapeut koji rukovode grupom, i obezbeđuju da svi imaju jednaku priliku da govore. Oni takođe podstiču da razgovor ima stabilan i usmeren tok. Pored toga, posao grupnog terapeuta je da omogući da se svi učesnici osećaju što ugodnije kako bi slobodno izneli svoj sadržaj.

Grupne aktivnosti zavise od stila terapeuta i ciljeva grupe. Neki terapeuti mogu da isplaniraju teme razgovora za svaki naredni sastanak, dok drugi mogu promovisati slobodniji stil diskusije.

Muške grupe se mogu odvijati uživo ili putem interneta. Sastanci se održavaju jednom do dva puta nedeljno, u trajanju od sat ipo vremena. Terapijske grupe traju najmanje 6 meseci (sa isplaniranim temama), dok grupe sa slobodnim stilom diskusije mogu trajati godinu i više dana.

 

Šta možeš da očekuješ na muškoj terapijskoj grupi?

 

Muške grupe nisu samo sedenje oko vatre, sportske aktivnosti, ili obično ’blejanje’. Na muškoj grupi najbolje je provesti vreme istražujući stvari sa kojima se boriš u svom životu.

Često muškarci prisustvuju grupama kako bi razgovarali o stvarima o kojima im nije prijatno da razgovaraju sa drugima. Možda ne žele da opterećuju partnera ili porodicu problemima, ili zbog stida ne žele da razgovaraju o nekoj stvari koja ih muči. Na sreću, ove grupe su bezbedno mesto za razgovor sa svime sa čime se suočavaš u životu.

Osnovno pravilo grupe je poverljivost. Da bi muška grupa funkcionisala razgovori koji se vode na njoj moraju biti sveti. Privatnost je važan faktor grupe, jer je to jedini način da se izgradi poverenje. Dakle, sve što se iznese na grupi, ostaje na grupi.

Jedan po jedan, svaki muškarac obaveštava grupu o svom životu, a zatim od drugih dobijaju povratne informacije i različite perspektive o situacijama sa kojima se suočavaju.

Jedne nedelje se momak iz tvoje grupe suočava sa razvodom. Drugi sa otkazom. Neko možda ima zdrastvene probleme, probleme sa samopouzdanjem, ili probleme da pronađe adekvatnog partnera. Na svakom sastanku, momci imaju priliku da razgovaraju o svemu što žele.

Niko nije obavezan da govori, ali drugi će te sigurno podržati i učiniti da se osećaš prijatno dok budeš govorio o sebi.

 

Šta možeš očekivati na sastancima?

 

Na grupnim sastancima možeš očekivati pitanja kao što su: „Možeš li nam reći nešto više o tome?“ ili „Kako se osećaš povodom toga?“ ili „Šta planiraš da uradiš?“ Nekada ćeš dobiti savet, mišljenje ili povratnu informaciju: da li se stavljaš u ulogu žrtve, ili se postavljaš kao agresivac, ili si se bespotrebno opteretio stvarima koje ne možeš da kontrolišeš? Postavljaće pitanja o ambicijama, motivaciji, komunikaciji, inspiraciji…

Ispod ću navesti deset najčešćih pitanja koje se pojavljuju na mojim grupama:

1 – Šta znači biti muškarac?

2 – Kako je vaša porodica uticala na vas kao muškarca?

3 – Koje strategije koristite za suočavanje sa stresom i problemima?

4 – Koji i kako su značajni događaji ili traume iz vašeg života uticale na vas?

5 – Šta vam je potrebno da steknete poverenje u druge muškarce?

6 – Kako ste se nosili sa izdajama i razočarenjima u svom životu?

7 – Koje su neke od vaših tajni koje ste oklevali da podelite sa drugim muškarcima?

8 – Kakav značaj stid i samoosuđivanje imaju u vašem životu?

9 – Kakva je priroda vašeg odnosa sa ocem? Majkom? Braćom i sestrama? Kako je to uticalo na vas u ulozi muškarca, partnera, prijatelja, oca, radnika?

10 – Kako se osećate u ulozi muškarca?

 

Razlozi za dolazak na grupu

 

Razlozi su brojni zašto se muškarci priključuju grupama. U nastavku ću se dotaći nekoliko od tih razloga:

Problemi u međuljudskim odnosima

Jedan od najvažnijih stvari u životu su odnosi. I neizbežno u odnosima, naročito partnerskim, dolazi do konflikata. Nekada ne možemo lako da se povežemo sa drugima. Možda je došlo do zahlađenja, prekida bliskog odnosa, i patnje. Nekada se osećamo usamljeno i izolovano od drugih. Muške grupe su dobro mesto za isceljenje i pružanje podrške onima koji se suočavaju sa ovim problemima.

Pronalaženje karijere i životne svrhe

Može nam se činiti da su svi sklopili kockice što se tiče životnog puta, osim nas. Možda skačete sa posla na posao, istovremeno gubeći motivaciju za uspeh. Grupa vam može pomoći da pronađete svoj put, životni smisao, i karijeru iz snova.

Problemi u porodici

Mnogi muškarci se bore sa porodičnim odnosima. Duboko u sebi svi žele da se slažu sa porodicom, a ta borba ume da oduzme mnogo energije. Momci iz grupe vam mogu pomoći da pronađete koren problema i ponuditi vam rešenja (ili olakšanje). Pogotovu oni koji su prolazili kroz slične situacije.

Uspeh

Ko ne želi da bude uspešniji? Grupa ti može dati savete kako da lakše, bezbednije, i kvalitetnije dođeš do uspeha, kao i da ti ponude savete kako su neki stigli onde gde se sada nalaze.

Samopouzdanje

Mnogi muškarci osećaju da im nedostaje samopouzdanja. Kroz odrastanje nisu naučili kako da jasno postave granice, da drugima kažu ne, da se bore za sebe. Muške grupe su dobro mesto na kojima može da se ’vežba’ samopouzdanje, da se bez straha otvoreno iskažu stavovi, da se postane čvršći, i da se nauči da se sigurnije donose životne odluke.

Upoznavanje sebe

Mnogi ne poznaju sebe dovoljno, niti vole sebe. Teško je priznati, ali ovo je jedna od surovijih istina. Grupa ti može pomoći da, uz povratnu informaciju drugih, naučiš o sebi i zavoliš sebe, jer istina, kada podeliš svoje unutrašnje stvari, videćeš da smo svi isti.

Sticanje prijateljstva

Možda tražiš prijateljstva sa momcima koji idu istim putem kao i ti. Dolazak na muške grupe može ti pomoći da stekneš prijateljstva o kojima nisi ni sanjao, prijateljstva koja ti mogu potpuno promeniti tok života.

Emocionalna inteligencija

Muškarci na grupama uče da kontrolišu emocije. Ovo je veoma važno, jer bez razumevanja emocija, neuspeh je zagarantovan. Kada smo uznemireni, tužni, besni, ili pod pritiskom zbog nečega, emocije koje osećaš možda ne dolaze iz situacije koja se dešava. Zato je važno da momci razumeju svoje emocije i nauče da upravljaju njima.

Odgovornost

Mnogim muškarcima je potrebna pomoć da preduzimaju stalne akcije kako bi dostigli svoje ciljeve. Shodno tome, mnogi traže grupu koja će ih držati odgovornim da ostvaruju svoje ciljeve, drže fokus i usmerenje u životu.

Usamljenost

Usamljenost je bezveze, jer čini suočavanje sa problemima težim. Nemaš kome da se obratiš. Izolacija stvara pritisak jer sve moraš da uradiš sam. Umesto da se sam suočavaš sa problemima, sa muškom grupom imaš tim sa kojima zajednički prolaziš kroz stvari.

 

Šta možeš dobiti od muške grupe?

 

Pridruživanje grupi ima bezbroj prednosti, a one se mogu razlikovati od osobe do osobe. Evo neke od najčećih prednosti koje su momci pomenuli nakon što su se pridružili i prošli kroz grupu:

– Postali su bolji otac, muž, partner, prijatelj…

– Bolji su u komunikaciji i razumevanju drugih

– Postali su odgovorniji, produktivniji, i svesniji sebe

– Podigli su samopouzdanje i samopoštovanje

– Pronašli su smisao i svrhu

– Unapredili su odnose i veštine komunikacije sa suprotnim polom

– Osećaju se bolje, srećnije i ispunjenije

– Dostigli su veći uspeh i unutrašnji mir

– Stvaraju bolje odnose sa drugima i izvan grupe

– Uštedeli su vreme i energiju za svoj problem, primenjujući savete onih koji su već prošli kroz isto

– Osećaju se povezanije sa drugima i samim sobom

 

Kako pronaći mušku terapijsku grupu?

 

Mušku grupu nije lako pronaći. Mislim da, osim ove koju držim, trenutno ne postoji nijedna druga kod nas.

Bez obzira, preporučujem da kreneš i vidiš da li je grupa nešto što tebi odgovara. Od dolaska na mušku grupu samo možeš imati koristi.

autor: Nemanja Kurlagić – psihoterapeut po O.L.I. metodu

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

PRAVILA O PREUZIMANJU SADRŽAJA

Ukoliko želite da preuzimate tekstove i postavljate ih na svoj sajt ili fejsbuk stranicu, tekst treba da sadrži linkove koji vode ka početnoj stranici ovog sajta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.