6 lekcija za muškarce

Tokom odrastanja, često čuješ da ti govore kako treba da ’budeš muško’, ali niko ti ne daje jasne smernice o tome šta to uopšte znači.

Standardizovano školsko obrazovanje ne uči dečake kako da budu (postanu) muškarci.

Porodica nije zainteresovana za ovu tematiku. Njima je najbitnije da budeš zdrav, srećan, i uspešan čovek. To je dobro, ali nedovoljno.

Teško je, jer mnogi muškarci osećaju prazninu u ovom delu svog života. Oni troše život na bezznačajne stvari, lutaju, i prilagođavaju se životnim okolnostima, umesto da ih stvaraju.

Promena ovakvog načina života može biti brza ili spora, ali jedno je jasno – mora se promeniti.

Kada su mi bile potrebne jasne smernice, knjiga ’Put Superiornog Muškarca’ je bila prva ogromna prekretnica u mom životu.

Ona mi je dala jasna uputstva šta treba raditi da bi dečak sazreo i postao muškarac.

Sa vama ću podeliti 6 važnih i praktičnih lekcija iz knjige, koje će vam pomoći da oslobodite svoju maskulinu energiju, živite ispunjen i smislen život, i sa čvrstinom i sigurnošću hodate planetom.

Počnimo:

Živi kao da ti je otac mrtav(1)

„Muškarac mora da voli svog oca, ali ipak da bude oslobođen od njegovih očekivanja i kritike da bi bio slobodan čovek.“

Zamisli da ti je otac umro, ili se priseti kada je umro. Postoje li osećaji olakšanja povezana sa njegovom smrću? Sada, kada je on mrtav, da li je bilo koji deo tebe srećan što ne moraš da ispuniš njegova očekivanja ili trpiš njegove kritike?

Kako bi živeo drugačije da nikada nisi pokušavao da ugodiš svom ocu? Da nikada nisi pokušavo da mu dokažeš da si vredan? Da nikada nisi bio opterećen njegovim kritičkim okom?

U naredna tri dana radi bar jednu aktivnost dnevno koju si izbegavao ili potiskivao zbog uticaja tvog oca. Na ovaj način vežbaš da budeš oslobođen njegovih suptilnih očekivanja, koja sada mogu biti unutar tvog sopstvenog prosuđivanja. Vežbaj da budeš slobodan na ovaj način, jednom dnevno, čak i ako se i dalje osećaš uplašeno, ograničeno, nedostojno, ili opterećeno njegovim očekivanjima.

Prestanite da se nadate završetku bilo čega u životu(2)

„Većina muškaraca greši misleći da će jednoga dana nešto biti ’gotovo’. Oni misle:

Kada se penzionišem, onda ću konačno moći da se odmorimili Jednoga dana moja žena će (nešto) razumeti, i onda će prestati da se žaliili Sada ovo radim da bih jednoga dana mogao da radim ono što zaista želim

Maskulina greška je misliti da će jednoga dana stvari biti drugačije na fundamentalan način. Neće. Nema kraja. Dokle god život teče, kreativni izazov je da se borite, igrate, i vodite ljubav sa sadašnjim trenutkom, dok dajete svetu svoj jedinstveni dar.“

Nikada neće biti gotovo i zato prestanite da čekate na dobre stvari. Od sada provodite jedan sat dnevno radeći na svemu što čekate dok vam finansije ne budu dobre, ili dok deca ne porastu i odu od kuće, ili dok ne završite obaveze i radite šta stvarno želite.

Ne čekajte više. Ne verujte u mit ’jednoga dana’. Radite ono što volite da radite, ono na šta čekate da radite, za šta ste rođeni – sada. Provedite najmanje jedan sat dnevno radeći ono što volite da radite – ono što duboko osećate da treba da radite, u svom srcu – uprkos svakodnevnim obavezama koje vas sputavaju.

Ali, budite upozoreni: možda ćete otkriti da to nećete, ili ne možete, da uradite ; da je vaša fantazija o budućem rajskom životu jednostavno fantazija.

Većina odlaganja su izgovori za nedostatak kreativne discipline. Finansije i porodične obaveze nikada nisu sprečavale pravog muškarca da radi ono što zaista želi da radi. Ali jesu onoga ko nije dorastao izazovu.

Saznajte da li ste voljni da učinite sve što je potrebno da biste u potpunosti dali svoj dar. Kao prvi korak, danas provedite najmanje sat vremena dajući svoj najpotpuniji dar, šta god da je to, tako da, kada odete uveče na spavanje, znate da niste mogli da proživite svoj dan sa više hrabrosti, kreativnosti i davanja.

Svet će uvek pred vas stavljati nepredviđene izazove. Ili živite danas u potpunosti, dajući svoj dar usred tih izazova, ili čekajte imaginarnu budućnost koja nikada neće doći. Muškarci koji su živeli značajne živote su muškarci koji nikada nisu čekali: povoljne trenutke, sigurnost, novac, žene.

Osetite ono što najviše želite da poklonite svetu, i učinite sve što možete da to date, danas. Svaki iščekivani trenutak je izgubljen trenutak, a svaki izgubljeni trenutak degradira vašu jasnoću svrhe.

Upoznaj svoje granice, i ne foliraj ih(3)

Za muškarca je časno da prizna svoje strahove, nedostatke, i granice svoje prakse. Jednostavna istina je da svaki muškarac ima svoje granice, svoju sposobnost rasta i svoju sudbinu. Ali za njega je nečasno da laže sebe ili druge o svom pravom mestu.

Ne bi trebalo da se pretvara da je prosvetljeniji nego što jeste. Što muškarac bolje razume svoje granice, bolje je društvo za druge muškarce, više mu se može verovati, autentičniji je i prisutniji. Gde se muškarčeva granica nalazi, važnije je od toga da li on živi svoje granice u istini, pre nego da je lenj ili u zabludi.“

Izaberite oblast svog života – možda intimnu vezu, karijeru, odnos sa decom ili duhovnu praksu. Na primer, trenutno radite nešto da biste zaradili za život. Gde vas vaši strahovi sprečavaju da date veći doprinos čovečanstvu, imate veći prihod, ili zaradite više novca na kreativniji način?

Da ste potpuno neustrašivi, da li biste zarađivali za život na isti način kao i sada? Vaša granica je tamo gde stajete da napredujete i, umesto toga, živite svoje strahove.

Da li ste izgubili kontakt sa strahovima koji ograničavaju i oblikuju vaš način života? Ako se zavaravate i mislite da se ne plašite, onda lažete sebe. Svi se plaše, osim ako nisu savršeno slobodni. Ako to ne priznate, pretvarate se pred sobom i pred drugima. Vaši prijatelji će osetiti vaš strah, čak i ako ga vi ne osećate. Tako će izgubiti poverenje u vas, znajući da se zavaravate, lažete sebe, i stoga ćete verovatno lagati njih, svesno ili nesvesno.

Ili ste možda svesni svojih strahova: straha od rizika, straha od uspeha, straha od neuspeha… Možda ste zadovoljni svojim životom i plašite se promene načina života koja bi mogla da prati promenu u karijeri, iako će karijera biti bliža onome što zaista želite da radite u životu.

Neki muškarci se čak plaše i samog osećaja straha, toliko da ne idu ni blizu svojih granica. Oni biraju posao za koji znaju da mogu dobro i lako da zarade, ali ne prilaze najpotpunijem davanju svog dara. Nedostaju im živost, dubina, i inspirativna energija koja je znak da žive na granici. Ako ste ovakav muškarac koji se povlači, drugi muškarci neće moći da vam veruju da im možete pomoći da žive na granici i daju svoj dar.

Kao eksperiment, opišite svoju granicu u pogledu svoje karijere, naglas sebi. Recite nešto poput: „Znam da bih mogao više da zarađujem, ali sam previše lenj da uložim dodatne sate. Znam da bih mogao dati više od svog dara, ali se bojim da neću uspeti, i onda ću ostati bez para. Proveo sam 15 godina razvijajući karijeru, i plašim se da je pustim i počnem ispočetka, iako znam da većinu života provodim radeći stvari koje me istinski ne zanimaju.“

Poštuj svoje granice. Poštuj svoje izbore. Budite iskreni prema sebi u vezi sa njima. Budite iskreni sa svojim prijateljima o njima. Uplašeni muškarac koji zna da je uplašen je mnogo poverljiviji od uplašenog muškarca koji nije svestan svog straha. A uplašen muškarac koji se oslanja na svoj strah, živi na svojoj granici i odatle izlaže svoj dar, verodostojniji je i inspirativniji od uplašenog muškarca koji je u zoni komfora, nespreman da svoj strah doživi na dnevnom nivou.

Slobodan čovek je slobodan da prizna svoje strahove, a da ih ne krije, niti da se krije od njih. Živite sa usnama priljubljenim uz svoje strahove, prigrlite ih, ne povlačeći se niti ih agresivno narušavajući.

Nagni se malo preko svoje granice(4)

U svakom trenutku, muškarčev rast je tako optimizovan da se nagne samo malo preko svoje granice, svog kapaciteta, svog straha. Ne treba da bude previše lenj i srećno stagnira u zoni komfora i udobnosti. Niti treba da gura daleko preko svoje granice, nepotrebno se naprežući, nesposoban da metaboliše svoje iskustvo. Trebalo bi da se nagne samo malo preko granice svog straha i nelagode. Konstantno. U svemu što radi.“

Jednom kada ste iskreni prema sebi u pogledu svojih granica, najbolje je da se nagnete samo malo preko njih. Malo muškaraca ima petlju za ovu praksu. Većina se ili zadovoljava lakim putem, ili se samouveličava krećući se ekstremno teškim putem.

Vaša nesigurnost može dovesti do toga da sumnjate u sebe, pa idete lakšim putem, ni ne približavajući se svojoj granici i svom daru. Alternativno, vaša nesigurnost vas može navesti da gurate, gurate, gurate pokušavajući da pobedite sopstveni osećaj nedostatka.

Oba pristupa služe da se izbegne stvarno stanje, što je često strah. A ako izbegavate svoj strah, ne možete se opustiti u neustrašivosti.

Tvoj strah je najoštrija definicija tebe. Trebalo bi to da znaš. Trebalo bi da ga osećaš, praktično stalno. Strah treba da postane tvoj prijatelj, tako da ti više nije neprijatno sa njim. Umesto toga, strah ti pokazuje da si na granici. Ostati sa strahom, ostati na granici omogućava da dođeš do prave transformacije. Ni lenj ni agresivan, igranje na granici omogućava da sagledaš trenutak sa najmanjom količinom izobličenja. Spreman si da budeš sa onim što jeste, umesto što pokušavaš da pobegneš tako što ćeš se povući, ili tako što ćeš se odgurnuti dalje, u neki budući cilj.

Naginjući se samo malo van svog straha, saosećajno izazivate svoje granice, ne pokušavajući da pobegnete od samog osećaja straha. Iskoračite izvan čvrstog tla sigurnosti otvorenog srca. Stojiš u prostoru neznanja, sirov i budan. Ovde će vas gravitacija dubokog bića odvući do jedinog mesta gde je strah zastareo: večni slobodni pad doma.

Posedujte svoj strah i nagnite se malo preko granica. U svakom aspektu vašeg života. Počevši sada.

Ako ne znaš svoju svrhu, otkrij je, sada(5)

Bez svesne životne svrhe muškarac je potpuno izgubljen, luta, prilagođava se životnim okolnostima umesto da ih stvara. Bez poznavanja životne svrhe, muškarac živi oslabljenom, impotentnom egzistencijom, možda na kraju postane i seksualno impotentan, ili sklon mehaničkom i nezainteresovanom seksu.“

Srž vašeg života je vaša svrha. Sve u vašem životu, od ishrane do karijere, mora biti usklađeno sa vašom svrhom, ako želite da delujete dosledno i sa integritetom u životu. Ako znate svoju svrhu, svoju najdublju želju, onda je tajna uspeha da disciplinujete sebe tako da podržavate svoju svrhu, i minimalizujete distrakcije u životu.

Ali ako ne poznajete svoju svrhu, onda ne možete uskladiti svoj život sa njom. Sve u vašem životu je odvojeno od vašeg jezgra. Idete na posao, ali pošto to nije povezano sa vašom najdubljom svrhom, to je samo posao, način da zaradite novac. Prolazite kroz svakodnevicu sa svojom porodicom i prijateljima, ali svaki trenutak je samo još jedan u dugom nizu trenutaka koji ne vodi nikuda, nije istinski dubok.

Isključeni iz svog jezgra, osećate se slabo. Ovaj prazan osećaj će pokopati ne samo vašu ’erekciju’ u svetu, već i erekciju sa vašom ženom.

Međutim, kada poznajete svoju svrhu, koja je vaša osnovna želja u životu, svaki trenutak može postati potpuni izraz vaše svrhe. Svaki trenutak karijere, svaki trenutak intimnosti, ispunjen je snagom vašeg srca. Više ne prolazite samo kroz mehaničke pokrete na poslu i sa svojom ženom, već živite istinu i dajete darove svoje ljubavi, trenutak po trenutak. Takav život je potpun za sebe u svakom trenutku.

Pravi muškarac ne traži ispunjenje kroz posao ili ženu, jer je već sit. Za njega su rad i intimnost prilike da pruži svoje darove, i da nestane u blaženstvu davanja.

Obnovite svoju svrhu u samoći, i sa drugim muškarcima(6)

Muškarac ponovo otkriva i fino podešava svoju svrhu u samoći, u izazovu, i u društvu muškaraca koji ne trpe njegove izgovore. A žene najbolje jačaju žensku energiju u društvu drugih žena, u zajedničkom slavlju i igri. Muškarac mora da organizuje oba oblika obnove: sopstvenu samoću i muška okupljanja, i vreme svoje žene sa drugim ženama.“

Ako previše vremena provodite sa svojom ženom, na najgori način ćete se provesti jedno sa drugim. Da bi se slagala sa vama, ona će početi da usvaja maskuline obrasce ponašanja, poričući svoju želju da teče u igri i zadovoljstvu. Vi ćete početi da usvajate ženske obrasce dodira i naklonosti, poričući svoju želju za direktnošću.

Ukratko, boginja i ratnik će postati neutralizovani domaćini koji samo dele najblažu igru seksualnog polariteta.

Dva načina koja će vas dovesti do vaše granice moći su isposništvo i izazov.

Isposništvo znači da eliminišete udobnost u svom životu u koje ste naučili da se ušuškate i izgubite svoju budnost. Uklonite sve što vam umrtvljava granicu.

Nema novina ili časopisa. Nema TV-a. Bez slatkiša ili kolačića. Bez seksa. Nema maženja. Ne čitajte ništa dok jedete ili sedite na vc-šolji. Nema filmova. Nema razgovora koji nisu o istini, ljubavi, i božanskom.

Ako se bavite ovim disciplinama nekoliko nedelja, kao i bilo kojim drugim disciplinama koje posebno mogu da preseku vaše jedinstvene navike tuposti, tada će vaš život biti lišen rutinskih smetnji. Ostaće samo granica koju ste izbegavali svakodnevnom rutinom. Moraćete da se suočite sa nelagodnošću i nezadovoljstvom koji su skrivena tekstura vašeg života. Bićete živi sa izazovom da živite svoju istinu, umesto da se krijete od nje.

Neukrašena patnja je partner muškog rasta. Samo ako ostanete prisni sa svojom ličnom patnjom, možete je osetiti do njenog izvora. Ulažući svoju pažnju na posao, TV, seks, i čitanje, vaša patnja ostaje neprobojna, a izvor ostaje skriven. Vaš život u potpunosti postaje struktuiran vašim omiljenim načinom zaobilaženja patnje, koju retko dozvoljavate sebi da osetite. A kada dodirnete površinu svoje patnje, možda u obliku dosade, brzo uzmete časopis i daljinski upravljač.

Umesto toga, osetite svoju patnju, prigrlite je, vodite ljubav sa njom. Osetite svoju patnju tako duboko i temeljno da prodrete u nju, i shvatite njenu strašnu osnovu. Skoro sve što radite, radite jer se plašite smrti. Pa ipak, umiranje je upravo ono što radite, od trenutka kada ste rođeni. Dva sata upijanja u dobrom televizijskom prenosu ’NBA-a’ vam mogu privremeno odvratiti pažnju, ali činjenica ostaje. Rođen si kao žrtva. Možeš ili učestvovati u tom žrtvovanju, rastvarajući davanje svog dara, ili mu se možeš odupreti, što je tvoja patnja.

Drugo sredstvo, pored isposništva, za otkrivanje vašeg muškog jezgra je izazov. Površniji oblici izazova uključuju aktivnosti kao što su planinarenje, takmičarski sportovi, kursevi za penjanje, kampovi. Ovi oblici izazova trenutno oživljavaju osećaj svrhe i smera, kod muškaraca i kod žena.

Dublji oblici izazova uključuju direktno davanje svog dara na načine koji su blokirani strahom. Na primer, ako ste se oduvek plašili javnog nastupa, možete prihvatiti izazov da govorite u javnosti jednom nedeljno, tokom tri meseca. Ako ne uspete i propustite govor jednom nedeljno, sledeće nedelje morate održati tri predavanja. Ako ste oduvek želeli da napišete roman, ali nikada niste mogli da ga završite, recite prijateljima da ćete završiti jedno poglavlje nedeljno (ili mesečno) u narednoj godini. Svaki put kada ne ispunite nedeljni cilj, dugujete prijateljima 100$. Ako ne ispunite svoj godišnji cilj, dugujete im 10.000$.

Poenta je da mora postojati posledica smrzavanja pred strahom. Očigledne su posledice smrzavanja pred strahom prilikom penjanja ili bavljenja takmičarskim sportom. Morate ubaciti posledice do kraja života, osim ako ne želite da se uhvatite za sigurnosnu mrežu površnih zadovoljstava.

Najmoćniji oblici muškog prestrojavanja uključuju strogost i izazov. Idite u sred šume, sami, samo sa potrepštinama za preživljavanje. Nema šta da se čita, nema šta da se radi. Oskudevaj u hrani i ne spavaj što je duže moguće. Izazovite svoju pažnju nekom praksom kao što je pevanje ili ritualni pokret, tako da vaša pažnja ne bi odlutala ili postala prijatna. Budi otvoren i čekaj. Ne pokrivaj svoju patnju. Nemojte odustati pre nego što prođete kroz rupu svog straha i izronite sa vizijom svoje prave misije, jedinstvenog oblika vaše više žrtve.

Ova vrsta izolacije i izazova je ekstreman i moćan oblik traženja muške vizije, ali postoje i uobičajeni oblici koji su korisni u svakodnevnom životu. Provedite vreme svaki dan u samoći, bez ometanja. Samo sedite, deset minuta. Bez vrpoljenja, menjanja kanala, ili prelistavanja časopisa. Samo budite baš takvi kakvi jeste, ne pokušavajte ništa da promenite.

Kao što vaša žena mora da redovno provodi vreme samo sa ženama, tako i vi morate redovno da provodite vreme sa muškarcima. Najmanje jednom nedeljno, okupite se sa svojim prijateljima muškarcima da služite jedni drugima. Prekinite sranja i razgovarajte jedno sa drugim iskreno. Ako osećate da vaš prijatelj traći život, recite mu to, jer ga volite. Pozdravite takve kritike prijatelja. Predložite izazove kako biste jedni druge provukli kroz strahove koji ograničavaju vašu predaju u darivanju. Uvek se složite oko posledica ako ne istrajete u izazovu. Na primer, ako pristanete na to da držite javna predavanja tri puta nedeljno, onda se takođe složite da kosite dvorište svog prijatelja ako propustite dan držanja predavanja.

Trebalo bi da smenjujete ovakva okupljanja ’presecanja sranja’ sa muškim proslavama. Međutim, čak i tokom ovih proslava, trebalo bi da postoji izazov, i da ostanete svesni i neometani. Oni nisu povod za odustajanje od punoće, već za opštenje izvan straha. Možda svi zajedno možete plivati u ledeno hladnoj vodi. Ili pijte do tačke pijanstva, a zatim provedete ostatak noći pevajući hvalospeve o misteriji postojanja – nikome nije dozvoljeno da ’lebdi’. Šta god da radite, podelite što više ljubavi sa prijateljima, ne zadovoljavajući se sa prosečnošću ili sa manje od vašeg najpotpunijeg dara.

napisao i preveo: Nemanja Kurlagić – psihoterapeut po O.L.I. metodu

1. David Deida, The Way Of Superior Man (Austin:
Plexus, 2009) 4

2. David Deida, The Way Of Superior Man (Austin:
Plexus, 2009) 1-2

3. David Deida, The Way Of Superior Man (Austin:
Plexus, 2009) 5-6

4. David Deida, The Way Of Superior Man (Austin:
Plexus, 2009) 12

5. David Deida, The Way Of Superior Man (Austin:
Plexus, 2009) 17

6. David Deida, The Way Of Superior Man (Austin:
Plexus, 2009) 116-117-118

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

PRAVILA O PREUZIMANJU SADRŽAJA

Ukoliko želite da preuzimate tekstove i postavljate ih na svoj sajt ili fejsbuk stranicu, tekst treba da sadrži linkove koji vode ka početnoj stranici ovog sajta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.