Put kojim se ređe ide - Skot Pek

Knjiga američkog psihijatra Skot Peka "Put kojim se ređe ide" zadobila je pažnju širom Amerike i kod nas oko 2000-e godine. Psihijatar sa višedecenijskim iskustvom rada razgovara sa svojim čitaocima o psihološkim temama poput depresije, anksioznosti, usamljenosti, ali zajedno sa njima objedinjuje i svoje bogato znanje iz filozofije i religije, i pruža uvid u elementarne potrebe čoveka neophodne za njegovu psihičku i emocionalnu harmoniju, kao i širu sliku o tome čega treba da se odreknemo da bi na tom životno teškom putu  opstali.

Pek ne ostaje dužan, već navodi primere iz svog privatnog života sa prijateljima, porodicom i klijentima, kao i o tome koje su razlike između prave ljubavi i "pseudo-ljubavi".

Ukoliko ste zainteresovani za ovakve teme, ovo je knjiga koja će vas inspirisati da krenete "putem koji se ređe ide".

O.L.I. Sposobnost za ljubav i rad (Nebojša Jovanović)

Svako ko se obučava za psihološkog savetnika i psihoterapeuta, želi da nauči nešto više o psihodinamskoj psihoterapiji ili hoće da proširi svoje znanje o ljudskoj psihi može početi sa ovom knjigom. Pored mnoštva teorijskog sadržaja, knjiga obiluje praktičnim savetima i vežbama o tome kako prevazići anksioznost, napade panike, ali i kako biti bolje fokusiran i kako voditi zdrave porodične, prijateljske i partnerske odnose bez uzajamne manipulacije. Nebojša Jovanović sa psihoterapeutskim stažom od oko 4 decenije i psihoterapeutima koautorima ove knjige, sažima svoje dugogodišnje iskustvo i pruža ljudima mogućnost da uđu i zavire u magični svet ljudske psihe i emocija.

Umeće ljubavi (Erich Fromm)

Da li je ljubav trajno osećanje zanesenosti koje obuzima dvoje ljudi, ili je to čin koji podrazumeva mnogo više ulaganja i truda od samo prepuštanja osećanju? Erih From, dugogodišnji psihoanalitičar i socijalni psiholog detaljno, i veoma jasnim jezikom objašnjava šta je ljubav, i šta je potrebno da bi smo je razvili i uživali u njenoj punoći.

Smrt Ivana Iliča - Lav Tolstoj

Pripovetka "Smrt Ivana Iliča" od kreativnog i briljatnog ruskog pisca Lava Tolstoja, uvodi nas u svet smrti i neproživljenog života. Ivan Ilič, nezajažljivi birokrata koji je svoj životni vek proveo zaradjujući sebi čast i titule, i koji je proživeo život samo radi sebe, umire isto tako neslavno kako je i živeo. Nakon nespretnog pada kačeći zavese, doktori mu ustanovljavaju da ima "nešto" od čega se umire. Lucidan Tolstojev opis njegovog unutrašnjeg razmišljanja i retrospekcije svog života daje nam poučan zaključak da nas ideja smrti iako previše zastrašuje, može i osloboditi da živimo ispunjeniji i srećniji život.

Ležanje na kauču - Irvin Yalom

Ako ste u nedoumici kakvog bi psihoterapeuta uzeli i na koji način se odvija psihoterapija, kao i o tome o čemu svaki terapeut svesno ili nesvesno razmišlja kada dođete na terapiju, ovaj roman je za vas.

Iako netipičan Jalomov stil, koji više podseća na priče sa srećnim krajem, roman je pun instrukcija za buduće terapeute koji žele da se ostvare u ovoj branši, a uz to je prepun saveta o tome na koji način psihoterapeuti moraju da pristupaju svojim etičkim normama.