Šta želite - psihoterapijsku frustraciju ili instant rešenje?

Kada klijent dođe na psihoterapiju, kao po protokolu inicijalna seansa započne razgovorom o tome da li će uspeti da se oslobodi svoje patnje i da li će, kao ishod psihoterapijskog tretmana, uspeti da „bude srećan“ - što se i s’ pravom očekuje da će njegovi napori na psihoterapijskoj seansi uroditi plodom. Međutim, odgovor koji usledi donosi kod nekih razočaranje, malodušnost, pa i gubitak volje za psihoterapijom. Pravi odgovor bi glasio: Nije zagarantovano!

Kako terorizam utiče na našu psihu?

Kada se teror, kultura i ljudski um sudare

 

Prošle nedelje, beli kombi je ubrzao preko „London bridža“ udarajući u gomile pešaka. Ubrzo nakon toga, tri napadača iskočila su iz vozila i brutalno ubadali ljude. Ovaj krvožedni napad je poslednji od tri napada koji su pogodili Englesku u poslednjih deset nedelja, ostavljajući za sobom 33 ljudske žrtve i još mnogo povređenih. Pored brojnih srednje-istočnih zemalja, Belgija, Francuska, Rusija, Sjedinjene Američke Države takođe vode bitku protiv terorizma još od početka 2016 godine. U to uključujem ne samo politiku, nego i obične ljude – muževe, žene, decu, braću i sestre koji podležu tragičnim aktima nasilja.

Kada samoubistvo nema smisla

Šta je moglo da se dešava u umu rok zvezde

 

Ponekad ljudi izvrše samoubistvo, a mi smo u stanju da stvaramo pretpostavke o tome zašto se to desilo. To je strašno i narušava naš unutrašnji mir, ali na osnovnom nivou uvereni smo da razumemo. Prvo ko nam padne na pamet jeste Robin Vilijams. Dugo vremena se borio sa depresijom, a njegovo zdravstveno stanje se pogoršavalo. Svi smo želeli da je on pravovremeno mogao pronaći više podrške i pomoći, ali ne verujem da je za milione koji su ga voleli njegovo samoubistvo bilo iznenađujuće, koliko depresivno i poražavajuće.

9 vrsta inteligencije - u koju grupu spadate?

Kada čujete reč inteligencija, koncept IQ testiranja vam može odmah pasti na pamet. Inteligencija se često definiše kao naš intelektualni potencijal, nešto sa čime smo rodjeni, nešto što može da bude izmereno i što je teško promenljivo. Medjutim u poslednjih nekoliko godina pojavili su se različiti stavovi po pitanju inteligencije. Jedan takav koncept je „teorija višestruke inteligencije“ koju je predložio psiholog sa Harvarda - Hauard Gardner.