Najčešća pitanja

Koliko traje jedna seansa?

U proseku, jedna seansa traje između 50 minuta do 1h.

Da li je diskrecija zagarantovana?

Da! Prema kodeksu profesije sve ono što se iznese na psihoterapijskim seansama ostaje između klijenta i psihoterapeuta. U slučajevima kada psihoterapeut želi da prikaže rad sa klijentom na nekom stručnom skupu ili u naučnom radu, knjizi, superviziji… psihoterapeut treba da zatraži ličnu dozvolu od klijenta. Tada se izbacuju svi lični podaci o klijentu preko kojih bi moglo doći do prepoznavanja.

Psihoterapeut - kakav je to stručnjak?

Kada ljudi saznaju da sam psihoterapeut, mnogi od njih vole da mi postavljaju pitanja:
 
"Bojim se mraka. Da li je normalno što spavam sa uaplejnim noćnim svetlom?"
"Moj dečko je zatvoren i ne deli emocije samnom. Da li treba da raskinem sa njim?"
"Mrzim svoj posao. Da li treba da dam otkaz, i opet se vratim u školu?"
"Moj partner i ja nemamo seks u količini u kojoj smo imali ranije. Koliko puta nedeljno je normalno?"

Lajf-koučing, savetovanje i supervizija

Supervizija

 

Vaš psihoterapeut je pod supervizijom. Razlog za brigu? Verovatno ne.

Svi koji nisu upućeni u ovu oblast mogu se zapitati - šta zapravo znači supervizija? U globalu supervizija se često povezuje sa poslovima na početničkoj poziciji. Nikako ne možemo da zamislimo „direktora pod supervizijom“ jer bi to značilo da u odredjenom sektoru neke firme nešto ne funkcioniše kako treba, pa je potreban neko ko bi nadgledao rad nadležnog. U psihoterapiji je stvar nešto drugačija.

Psihoterapija - šta je i kako pomaže

Psihoterapija – od bajke do stvarnosti

 

Iako živimo u modernom dobu gde su informacije široko dostupne na samo dva klika miša, psihoterapija i dalje ostaje opkoljena velom tajne. Svakodnevno se susrećemo sa čvrsto ukorenjenim mitovima i predrasudama poput: „Psihoterapija je samo za „ludake“ i za one sa ozbiljnim problemima“, „Zašto bih išao/išla kod psihoterapeuta kada i porodica ili dobar prijatelj može isto tako efektivno da me sasluša?“ , „Nije ti potreban psihoterapeut, samo misli pozitivno“ „Psihoterapija je znak slabosti“ , „Svako može da bude psihoterapeut, samo sluša i klima glavom“ i mnogo drugih...
Potrudiću se da što jasnije predstavim šta je psihoterapija i na koji način ona funkcioniše.